Decesul

Actul de deces se intocmeste la primaria municipiului, orasului ori comunei in a carei raza teritoriala s-a produs decesul. Declaratia de deces se face, verbal, in termen de 3 zile de la data incetarii din viata a persoanei, de catre persoanele prevazute de lege. In acest termen se cuprinde atat ziua in care s-a produs decesul, cat si ziua in care se face declaratia.
O data cu declaratia de deces, declarantul va depune urmatoarele acte:
a) certificatul medical constatator al decesului, intocmit si semnat de medicul sau cadrul mediu sanitar care a facut constatarea, in care trebuie consemnata cauza decesului, fara prescurtari;
b) actul de identitate al celui decedat;
c) livretul militar sau adeverinta de recrutare, dupa caz, pentru persoanele supuse obligatiilor militare.
In cazurile in care declarantul nu poate prezenta actele prevazute la lit. b) si c), va declara, in scris, motivul neprezentarii acestora si datele de stare civila ale decedatului.
Cand decesul se datoreaza unei sinucideri, unui accident sau altor cauze violente, precum si in cazul gasirii unui cadavru, declaratia se face in termen de 48 ore, socotit din momentul decesului sau al gasirii cadavrului. In astfel de cazuri este necesara dovada eliberata de politie sau de parchet, din care sa rezulte ca una dintre aceste autoritati a fost sesizata despre deces.
In cazul in care decesul nu a fost declarat in termenele legale, intocmirea actului de deces se face doar cu aprobarea parchetului. Dupa intocmirea actului de deces, ofiterul de stare civila elibereaza declarantului o adeverinta de inhumare sau incinerare a cadavrului.
Inhumarea sau incinerarea cadavrului unui cetatean roman, de origine romana sau originar din Romania, al carui deces s-a produs in strainatate, se face pe baza adeverintei eliberate de primaria in a carei raza administrativ-teritoriala urmeaza sa se faca inhumarea sau incinerarea.
Cand decesul cetateanului roman s-a inregistrat la autoritatile locale din strainatate sau la misiunea diplomatica ori oficiul consular de cariera al Romaniei, adeverinta de inhumare sau de incinerare se va elibera pe baza certificatului de deces intocmit de una dintre aceste autoritati.
Cand nu a fost eliberat un certificat de deces sau decesul nu a fost inregistrat, adeverinta de inhumare sau de incinerare se va elibera cu aprobarea parchetului.

Leave a Comment